Kennisbank-item

Een krachtig herstel van de fusie- en overnamemarkt

Positieve geluiden uit de markt

Als gevolg van de coronacrisis liep de activiteit van financiële investeerders en verkopende ondernemers sterk terug in zowel Nederland als in het buitenland. Maar sinds de grote dip in de eerste helft van 2020 is de fusie- en overnamemarkt in rap tempo aan het herstellen. Op basis van recente rapporten van Symmetrical M&A Advisory en Grant Thorton beschrijft Florijnz het sterke herstel van de fusie- en overnamemarkt.

Een toenemende vraag naar deals

Ten gevolge van COVID-19 zagen we in het voorjaar van 2020 fusie- en overnameactiviteiten in elkaar zakken. Het aantal deals stagneerde, vergaderingen gedurende het verkooptraject werden uitgesteld, en bedrijfsbezoeken waren moeilijker te organiseren. De markt van fusies en overnames kreeg een behoorlijke klap ten gevolge van de pandemie. Ter illustratie: het aantal deals in Nederland daalde in de eerste helft van 2020 naar 308 ten opzichte van de 355 deals in dezelfde periode een jaar eerder. De daling in Nederland lag in lijn met de Europese ontwikkelingen; het aantal Europese deals daalde van ongeveer 7.800 in de eerste helft van 2019 naar iets meer dan 6.100 in de eerste helft van 2020. Dit blijkt uit het meest recente halfjaarlijkse M&A-onderzoek van Grant Thorton.

De tweede helft van 2020 liet een krachtig herstel zien ten opzichte van de periode voor de zomer van 2020, mede te danken aan de grote hoeveelheid aanwezig kapitaal. Veel kopers, die hun geld hadden vastgehouden gedurende het begin van de pandemie, konden weer actief op zoek naar nieuwe groeimogelijkheden. Volgens investment bank Morgan Stanley zijn bedrijven nu comfortabeler met het toewijzen van kapitaal dan in het begin van de coronacrisis. Fusies en overnames blijven voor hen een van de meest aantrekkelijke manieren om groei te realiseren. De grote hoeveelheid kapitaal was vooral aanwezig bij private equity partijen. Eind vorig jaar werd geschat dat dat private equity partijen €259 miljard beschikbaar hadden voor de Europese markt en in Nederland zou het gaan om ruim €10 miljard.

Populaire sectoren

Ondanks deze grote vraag is er nog steeds een lager aanbod van verkopers in het middensegment (€200 miljoen), met name in de Verenigde Staten. Veel bedrijfseigenaren hielden zich tot eind 2020 stil, om af te wachten hoe de verkiezingen en de wereldwijde pandemie zouden uitpakken. Als gevolg daarvan waren er minder verkopers die zich voorbereidden op de verkoop, hun bestaande exit-strategie voortzetten of nieuwe mogelijkheden onderzochten. Dit terwijl er bij private equity partijen hoge druk is om te investeren, omdat het kapitaal dat wordt opgehaald bij pensioenfondsen en andere institutionele beleggers vaak binnen vier à vijf jaar zijn vruchten af moet werpen. Echter, omdat in maart en juli 2020 de dealactiviteit grotendeels stil viel, lijkt er sprake van een inhaalslag op de wereldwijde markt waarbij vraag en aanbod zich opnieuw verenigd. Hierbij is er een duidelijke verschuiving zichtbaar in populaire sectoren voor fusie en overnametransacties. Sectoren zoals ICT, gezondheidszorg en bedrijven die zich inzetten voor de energietransitie, zijn door corona bijzonder populair onder kopers.

Hoge waarderingen

Opvallend is dat, ondanks dat de Nederlandse economie in 2020 gekrompen is met 3.8% (de grootste terugval sinds de financiële crisis in 2008), de bedrijfswaarderingen hoog zijn gebleven. Transacties tot €100 miljoen werden in 2020 wat lager gewaardeerd dan in 2019. Halverwege 2020 lagen de waarderingsmultiples voor mkb-transacties met een omzet tot €30 miljoen lager, 4,70X EBITDA ten opzichte van 4,95X in 2019), maar in de tweede helft van het jaar zijn de waarderingen aangetrokken naar 4,85X EBITDA, aldus het rapport van Grant Thorton. Daarnaast resulteren opgepotte liquide middelen van investeerders en de historische lage kapitaalkosten erin dat kopers bereid zijn om geld uit te geven.

Voorspeld wordt dat de rebound van fusie- en overnameactiviteit de komende periode aanhoudt. Mogelijk krijg de markt nog een verdere impuls wanneer het vaccinatiebeleid effectief blijkt te zijn en COVID-19 definitief achter ons kan worden gelaten. Wel heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat M&A-processen (mogelijk blijvend) anders zijn ingericht, en dat deals meer begeleiding en onderbouwing behoeven door onzekerheid bij kopers ten gevolge van de pandemie.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Benieuwd naar uw kansen op de fusie en overnamemarkt?

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Stef KolenCorporate Finance Adviseur