Medewerkers participatieregeling

Wil jij je mensen mee laten profiteren van de winst of toekomstige groei van je bedrijf? Belangrijke medewerkers aan je bedrijf binden?

In dat geval is het opzetten van een participatieregeling voor je medewerkers een goede optie. Een van de manieren om dat in te richten is om de zeggenschap en economisch eigendom te scheiden met behulp van een zogeheten Stichting Administratiekantoor, kortweg STAK, maar er zijn ook andere structuren mogelijk.

Aandelen voor je medewerkers

In de STAK worden aandelen gecertificeerd. De stemrechten en economische rechten van de aandelen worden opgesplitst.

De stemrechten worden neergelegd bij het te kiezen bestuur, meestal de grootaandeelhouder(s). De aandelen daarentegen behouden alleen de economische (winst) rechten.

Om deze reden wordt een STAK vaak opgericht om werknemers mee te laten profiteren in de winstgevendheid en groei van je onderneming zonder zeggenschap weg te geven.

Daarnaast profiteren je werknemers ook van de waardestijging binnen je onderneming op een fiscaal vriendelijke wijze. Opbrengsten vallen namelijk onbelast in box 3 bij een belang van minder dan 5%, het aanmerkelijk belang.

Het is daarmee een goede manier om trouwe werknemers te binden aan je bedrijf.

Stappen voor het opzetten van een STAK

1 inventarisatie en doelstelling van het proces

In deze fase inventariseren de adviseurs van Florijnz samen met de onderneming welke medewerkers hiervoor in aanmerking komen. Er worden beslissingen genomen over de hoeveelheid aandelen die ondergebracht dienen te worden in de STAK, de beoogde periode van instappen en de mogelijkheden van financiering voor de medewerkers. Uiteindelijk wordt dit vertaald in een instructiedocument voor de medewerkers en de betrokken adviseurs.

2 bedrijfswaardering

Om de waarde van het bedrijf te bepalen, wordt er een bedrijfswaardering opgesteld. Florijnz is aangesloten bij het Nederlands Instituut Register Valuators. Wij hebben veel ervaring op het gebied van onafhankelijke bedrijfswaarderingen. De bedrijfswaardering zal gebruikt worden als basis voor de prijs waarvoor medewerkers kunnen instappen.

3 informatieverstrekking aan stakeholders

Vervolgens breekt een fase aan waarin samen met andere specialisten onder regie van Florijnz de nieuwe structuur wordt geïmplementeerd. De verschillende deeltaken betreffen:

Notaris:

 • Wijzigt de statuten;
 • Richt eventuele nieuwe BV op (tussenholding), noodzakelijk bij meerdere werkmaatschappijen;
 • brengt aandelen in van onderliggende vennootschappen;
 • richt STAK op ;
 • Legt administratievoorwaarden vast;
 • Certificeert aandelen;
 • Organiseert de overdracht van certificaten.

Accountant:

 • Maakt eventueel inbrengverklaring
 • Zorgt dat balans per overnamedatum worden geschoond
 • Eventueel overtollige cash wordt uitgekeerd voor transactie

Fiscalist

 • Onderhoudt direct contact met de belastingdienst voor de opgetuigde regeling
 • Controleert de structuur fiscaal

“Eigenlijk is iedere STAK regeling maatwerk”

Hans Minnaar, oprichter Florijnz

Neem contact op

We komen graag me je in contact om je meer te vertellen over de voordelen en mogelijkheden van een STAK voor jouw bedrijf.

aanhef
Naam(Vereist)
Stef KolenCorporate Finance Adviseur

Neem contact met ons op

We komen graag met je in contact betreft de mogelijkheden van een STAK voor je onderneming.