Kennisbank-item

Strategische overnames: Hoe externe financiering je groeiplannen kan realiseren

Een effectieve manier voor bedrijven om groei te realiseren is door middel van strategische overnames. Bedrijven zijn op deze manier snel in staat om bijvoorbeeld hun capaciteit uit te breiden, specifieke kennis te verwerven of toegang tot nieuwe markten te verkrijgen. Voor veel bedrijven klinkt dit aantrekkelijk, maar een strategische overname kan ook een erg complex proces zijn. In deze blog lichten we een van de complexe aspecten van een overname uit, namelijk de financiering van een overname.

De uitdaging van financiering

Een van de uitdagingen bij strategische overnames is het verkrijgen en optimaliseren van de juiste financieringsmix. Strategische kopers beschikken vaak niet volledig over de eigen middelen om een strategische overname te kunnen realiseren. In zulke gevallen is er externe financiering nodig.  

Externe financiering als oplossing

Hier komt externe financiering in beeld. Door gebruik te maken van externe financieringsbronnen zoals leningen bij de bank, private equity of mezzanine, kunnen bedrijven de benodigde middelen verkrijgen om een overname te realiseren. Externe financiering biedt bedrijven de mogelijkheid om snel kapitaal aan te trekken zonder dat de eigen liquide middelen uitgebreid aangesproken hoeven te worden. Om financiering te kunnen verkrijgen is het van belang dat de terugbetalingscapaciteit en/of het toekomstige rendement van de investering inzichtelijk wordt gemaakt. Hiervoor wordt doorgaans een financieringsmemorandum opgesteld. Gezien de complexiteit die komt kijken bij het inrichten van de optimale financieringsstructuur is het raadzaam een adviseur in te schakelen die hierbij kan ondersteunen.

De rol van Florijnz in strategische overnames

Florijnz houdt zich dagelijks bezig met de complexiteit en de uitdagingen die gepaard gaan met strategische overnames en de financiering die hiervoor nodig is. Met onze expertise op het gebied van financiële dienstverlening biedt Florijnz op maat gemaakte adviezen voor bedrijven die op zoek zijn naar externe financiering in het kader van overnames. Of het nu gaat om het aantrekken van leningen, private equity investeerders of mezzanine financiering, Florijnz staat klaar om bedrijven te helpen bij elke stap van het proces.

Meer weten over de diensten van Florijnz, bekijk dan onze diensten-pagina of neem direct vrijblijvend contact met ons op.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Dit artikel is geschreven door: