Kennisbank-item

Uw onderneming verkopen in de Internationale Overnamemarkt

Bij uw onderneming internationaal verkopen moeten een aantal zorgvuldige afwegingen worden gemaakt. Eén van de zaken waar u bewust bij stil moet staan is of u uw bedrijf wenst te verkopen aan een nationale (Nederlandse) of internationale partij. Wat komt er kijken bij de verkoop van een onderneming aan een internationale partij? Wat zijn de voordelen en hoe ondersteunt het internationale netwerk van een corporate finance kantoor bij dit proces? In dit artikel schetsen we een voorbeeld van het verkopen van uw onderneming aan een partij in de Verenigde Staten.

Wat komt er kijken bij de internationale verkoop van uw onderneming?

In vergelijking met een verkoop in de thuismarkt, brengt een internationale verkoop extra complexiteit met zich mee. Er is een veelheid aan factoren die in een grensoverschrijdende context een belangrijke impact kunnen hebben op het verkoopproces. Zaken waaraan u aandacht dient te besteden zijn, onder andere, lokale zakelijke gebruiken en wet- en regelgeving.

Zo zijn er in de Verenigde Staten bijvoorbeeld andere gebruiken en procedures rondom het due diligence proces (boekenonderzoek). Ook zal het overnameproces, waarschijnlijk, langer duren. Internationale partijen, die nog geen ervaring hebben met de overname van een Nederlandse partij, hebben meer tijd nodig om het proces te doorlopen.

Redenen om uw bedrijf te verkopen aan een internationale partner

De voornaamste redenen voor een ondernemer om zijn/haar bedrijf te verkopen aan een internationale partij is de mogelijkheid van het realiseren van een hogere verkoopprijs. Er is groeiende vraag vanuit de Verenigde Staten naar kwalitatieve Nederlandse bedrijven. Dit stelt u als  ondernemer in gunstige onderhandelingspositie.

Het kan ook het geval zijn dat u (nog) niet bereid bent om de 100% van de aandelen te verkopen. In dit geval is er de mogelijkheid om een deel van uw bedrijf te verkopen aan een buitenlandse koper. Dit kan een interessante stap zijn om uw bedrijf versneld te internationaliseren. Door het internationale netwerk van een financiële sponsor in te zetten (zie ook: private equity partij) kunt u uw bedrijf uitbreiden naar buitenlandse markten. Op de lange termijn kunt u ervoor kiezen uw onderneming volledig internationaal te verkopen.

Hogere multiples in de internationale overnamemarkt

Voor veel ondernemers is de doorgaans hogere prijs die wordt betaald in de internationale overnamemarkt een belangrijke stimulans. Bij significante interesse levert een dergelijke verkoop tussen de ca. 20% en 50% meer op dan een verkoop aan een Nederlandse partner. Houd er rekening mee dat deze hogere prijzen sterk afhankelijk zijn van factoren als: levensfase van de onderneming, grootte van het bedrijf en groei mogelijkheden.

Bovendien is er een duidelijk verschil tussen de gerealiseerde multiples in verschillende sectoren. In snel groeiende sectoren met veel potentie worden in het algemeen hogere multiples betaald dan in volwassen sectoren met minder sterke, maar stabiele groei. Zo is de gemiddelde EV-to-EBITDA (transactie)multiple in de snel groeiende software sector 11.9 in Nederland tegenover 16.7 in de Verenigde Staten. Multiples in andere industrieën, zoals de voedingsindustrie, liggen dichter bij elkaar. Hierbij is de respectievelijk een EV-to-EBITDA (transactie)multiple van 9.2 voor Nederland en 11.0 voor de Verenigde Staten (bron: Valutico).

Hoe kan het internationale netwerk van een corporate finance kantoor ondersteuning bieden?

Indien u een internationale verkoop overweegt is het van belang om een helder beeld te hebben van het internationale overnamelandschap. Hierbij dient u bekend te zijn met de kansen en risico’s die hierbij komen kijken. Bovendien is een gestructureerde inventarisatie van geschikte buitenlandse partijen en een internationaal netwerk waardevol in het verkoopproces.

Zo is Florijnz bijvoorbeeld verbonden met een tweetal internationale organisaties. Allereerst met Cornerstone International Alliance, een gerenommeerd internationaal netwerk van 26 M&A kantoren. De leden van Cornerstone zijn verspreid over het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en India. Ze staan haar klanten bij met de verkoop, overname of waardering van diverse ondernemingen. Het netwerk van Cornerstone focust zich op ondernemingen in het midden- en klein segment, met een EBIDTA van $500k tot $10 miljoen of een omzet van $5 tot $150 miljoen.

Daarnaast is Florijnz onderdeel van Dealsuite een, voornamelijk Europees, netwerk van M&A adviesbureaus. Middels een dergelijk netwerk kan een verkopende onderneming toegang krijgen tot een breed aantal strategisch of financiële kopers buiten de nationale markt. Buiten een extensieve netwerk kan Florijnz ook advies bieden aangaande de selectie van potentiële partijen die het best aansluiten bij de wensen van de ondernemer.

Een M&A traject is opzich al een complexe procedure. Uw onderneming internationaal verkopen maakt de complexiteit en onzekerheid echter groter. Ondersteuning van een corporate finance kantoor speelt daarom een belangrijke rol in het versoepelen van het internationale verkoopproces.

Delen op: LinkedIn E-Mail