Kennisbank-item

De juiste financieringsmix

Financiering die aansluit bij de strategie

Om een onderneming te kunnen laten groeien, is er financiering nodig. Er zijn verschillende soorten financieringsmogelijkheden om het balanstotaal te laten stijgen. Het is belangrijk dat deze financieringsmix aansluit bij de organisatie haar bedrijfsstrategie. Afhankelijk van de doelstellingen zal er gekozen moeten worden uit de best passende financieringsmix. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Eigen vermogen

U kunt uw onderneming financieren met het aantrekken van eigen vermogen. Bij deze financieringsvorm wordt kapitaal in de onderneming gestort in ruil voor een aandelenbelang. Dit kan met behulp van verschillende partijen: informals, venture capitals of private equity partijen. Welk type verschaffer het beste aansluit op de situatie van uw onderneming hangt voornamelijk af van de levensfase van het bedrijf en het gewenste investeringsbedrag.

Bancaire lening

Er zijn verschillende soorten bancaire financieringen. Bij bancaire financiering kan er gedacht worden aan lange leningen, rekening courant krediet of financial lease. De keuze voor een soort bancaire financiering hangt vooral af van de soort investering.

Mezzanine

Mezzanine zijn in het algemeen leningen met bijzondere voorwaarden. De rentevoet van de lening is in het algemeen hoger dan bancaire financieringen, omdat er minder zekerheden zijn bedongen en het risico voor de geldverstrekker hoger is. In de regel zien wij deze categorie veel bij ondernemingen die al fors zijn gefinancierd met bancaire financieringen en die haar limiet bereikt heeft.

Asset based financiering

Deze financieringsvorm wordt in het Nederlands ook objectfinanciering genoemd. Bij asset based financiering gaat het om financiering op basis van een bepaald onderpand als tegenwicht. Dit kan door middel van het leasen van machines of auto’s, maar ook het factoren van debiteuren, voorraden, inkooporders of crediteuren (reversed financing).

Deze verschillende vormen kunnen apart van elkaar, maar ook in een samenstelling gebruikt worden. De samenstelling van deze financieringsmix zorgt voor een kleurrijk palet op de balans.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Connect with us

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Marieke Klaassen van BeurdenPartner

Dit artikel is geschreven door: