Kennisbank-item

Uw onderneming financieren met eigen vermogen

De verschillende mogelijkheden rondom eigen vermogen

U heeft financiering nodig voor uw onderneming, maar welk type financiering sluit het beste aan op uw behoefte? Zoals aangegeven in de blog over de verschillende financieringsmixen bestaan er meerdere opties voor het financieren van een bedrijf. Eén van deze mogelijkheden is het aantrekken van eigen vermogen, waarbij kapitaal wordt gestort in de onderneming in ruil voor een aandelenbelang. Op het gebied van financieren door middel van eigen vermogen bestaan er verschillende soorten verschaffers van kapitaal. Welk type verschaffer het beste aansluit op de situatie van uw onderneming hangt voornamelijk af van de levensfase van het bedrijf:

Informals

Voor relatief jonge bedrijven zijn informals een veel voorkomende verstrekker van eigen vermogen. Informals komen normaliter aan bod bij € 50-250k per investering. Wanneer banken of andere kredietverschaffers geen financiering willen verstekken, bijvoorbeeld door het ontbreken van een langdurig track record, kunnen informals uitkomst bieden. Informals zijn particuliere investeerders, oud ondernemers die over het algemeen na een succesvolle periode van hun eigen ondernemerschap hun geld willen investeren in andere bedrijven. Zij kennen de klappen van de zweep en hebben een schat aan ervaring en kennis, waardoor zij relatief veel toegevoegde waarde kunnen hebben voor jonge bedrijven om deze samen verder te laten groeien.

Venture Capital

Ook bestaat de optie om eigen vermogen aan te trekken via venture capital. Dit type verschaffer van eigen vermogen komt vaak voor bij veelbelovende ondernemingen met een beperkte omvang en onvoorspelbare toekomst, die al wat verder zijn in de levensfase. Investeringen van venture capitalists zijn over het algemeen van een grotere omvang dan van informals. Er kan hier gedacht worden aan € 250.000 tot € 1 miljoen voor de initiële investering, waar vaak nog 1 a 2 vervolgrondes gedaan worden. Venture capitalists verwachten dat de bedrijven waarin zij investeren op relatief korte termijn snel zullen groeien, waardoor zij een rendement op hun investering kunnen behalen. Investeringen van dit type eigen vermogen verschaffer hebben vaak een looptijd van 5-10 jaar, waarna zij hun belang weer verkopen.

Private Equity

Ondernemingen met een bewezen track record, duidelijke schaalbaarheid en groeistrategie lenen zich voor financiering d.m.v. eigen vermogen vanuit private equity partijen. Private equity partijen zijn in de regel geïnteresseerd vanaf € 500.000 tot € 1 miljoen EBIT (Earnings Before Interest & Tax). Per sector gelden er specifieke norme of vuistregels. Er wordt gekeken naar groeipotentie en investeringsgraad, wat inhoudt of de onderneming kapitaal intensief is of juist niet.Over het algemeen kenmerken deze investeringsmaatschappijen zich door hun beperkte investeringshorizon van circa 5-7 jaar. Zij willen na het kopen van een belang in de onderneming het bedrijf gezamenlijk versneld verder laten groeien om vervolgens te verkopen aan bijvoorbeeld een grote strategische partij. Hierbij stellen zij hun kapitaal en uitgebreide netwerk ter beschikking.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Connect with us

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.
Hans MinnaarOprichter en directeur

aanhef
Naam(Vereist)

Dit artikel is geschreven door: