Kennisbank-item

Mezzanine financiering: wat is dat?

Een relatief nieuwe manier van financieren

Mezzanine horen we steeds vaker. Deze categorie om uw onderneming mee te financieren is relatief nieuw in Nederland. De grootbanken hebben de laatste jaren een terugtrekkende beweging gemaakt waardoor er meer ruimte is om alternatieve financieringen te betrekken bij de financieringsmix.

Wat is Mezzanine?

Mezzanine zijn in het algemeen leningen met bijzondere voorwaarden. In de regel wordt er in tegenstelling tot bancaire financieringen geen of zeer beperkte (persoonlijke) zekerheden bedongen. De rentevoet van de lening is in het algemeen hoger dan bancaire financieringen, omdat er minder zekerheden zijn bedongen en het risico voor de geldverstrekker hoger is. Het is dan ook mogelijk dat de lening wordt achtergesteld. Dit kan algemeen en soms t.o.v. een specifieke financier (de bank). Op deze wijze kan het garantiekapitaal -dat belangrijk is voor de solvabiliteit van de onderneming- worden verhoogd zonder dat er aandelen hoeven te worden verkocht of uitgegeven.

Wanneer kan er het beste gebruik worden gemaakt van Mezzanine?

In de regel zien wij deze categorie veel bij ondernemingen die al fors zijn gefinancierd met bancaire financieringen en die haar limiet bereikt heeft. Denk hierbij aan snelgroeiende ondernemingen of ondernemingen die wel kapitaal willen/dienen aan te trekken, maar geen aandelen willen verkopen of emitteren. Afhankelijk van de sector en de vooruitzichten behoort mezzanine tot de mogelijkheden als de ratio Totale Schuld/Bruto Bedrijfsresultaat tussen de 3 en 5 is. Verder zullen de vooruitzichten op afbouw van de schuld uit toekomstige geldstromen goed zijn en/of goed onderbouwd moeten worden.

Florijnz zou een belangrijke rol kunnen spelen in het aantrekken van mezzanine financiering. Wij hebben samenwerkingen met diverse verstrekkers van mezzanine en kunnen ook -vooraf- de haalbaarheid met u doornemen. Recentelijk hebben wij -in coronatijd- een mezzanine financiering georganiseerd voor een snelgroeiende e-commerce onderneming.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Wilt u meer weten over mezzanine en de mogelijkheden voor uw organisatie?

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Stef KolenCorporate Finance Adviseur

Dit artikel is geschreven door: