Kennisbank-item

7 punten om op te letten bij het overnemen van een bedrijf

Bij het overnemen van een bedrijf moet u met verschillende zaken rekening houden

Uw onderneming loopt erg goed. U bent toe aan een volgende stap, maar heeft nog geen behoefte aan het verkopen van uw onderneming. U denkt er steeds vaker over na hoe een bedrijf overnemen zou passen in uw strategie. Dit kan zijn om een andere dienstverlening aan uw onderneming toe te voegen, het vergroten van uw marktaandeel of voor andere schaalvoordelen. Bij het overnemen van een bedrijf moet u met verschillende zaken rekening houden. Wij somden deze voor u op.

Tijd is geld

Zoals in veel gevallen: haastige spoed is zelden goed. Wanneer u gaat overhaasten in het aankopen van een onderneming, kan het dat u zaken mist. Het is belangrijk de tijd te nemen om te oriënteren welke onderneming bij u past, en of er geen onaangename verrassingen naar voren komen na het ondertekenen van de koopovereenkomst. Door het proces tijd te geven, kan er gehandeld worden op basis van voortschrijdend inzicht.

Zorg voor een goed onderbouwde indicatieve bieding

Het is verstandig om als koper niet zomaar een bedrag te roepen op basis van aannames. De indicatieve bieding is een belangrijke stap in het aankoopproces. Het geeft aan hoeveel interesse er is vanuit u als koper, maar het is ook een verwachting rondom de uiteindelijke bieding. Koper en verkoper zullen elkaar in het aankoopproces tegemoet moeten komen. Wanneer de indicatieve bieding en de verwachting van de verkoper te ver uit elkaar liggen, kan het dat er überhaupt geen aankoopproces komt. De indicatieve bieding is een eerste stap richting wederzijds vertrouwen. Door deze te baseren op feiten door middel van een bedrijfswaardering kan er rationeel over gesproken worden.

Leg de verwachtingen vast in een voorlopige koopovereenkomst

Het opstellen van een voorlopige koopovereenkomst zorgt voor een open gesprek over de verwachtingen. Het is belangrijk dat de relatie tijdens het afstemmen wordt versterkt in plaats van in twijfel getrokken. Veel ondernemers kiezen voor een financiële adviseur om deze naar voren te kunnen schuiven wanneer er onderhandeld moet worden. Zo kan de ondernemer focussen op het opbouwen van vertrouwen, terwijl de adviseur zich concentreert op het versterken van de onderhandelingspositie op financieel vlak.

Zorg voor een open gesprek over de verwachtingen.

Zorg voor de benodigde financiering

Wanneer u een onderneming over wilt nemen, heeft u vanzelfsprekend kapitaal nodig. Er kunnen met de verkopende partij verschillende constructies afgesproken worden. Een financieel adviseur kan u adviseren in de juiste financieringsmix tegen de laagste kosten.

Organiseer een boekenonderzoek

Bij een bedrijfsovername is het essentieel om uitgebreid te onderzoeken of de onderneming wel is wat u ervan verwacht. De verkoper heeft de plicht om informatie te delen met de koper welke noodzakelijk is om een beslissing te nemen over een potentiële transactie, maar ook de koper heeft een onderzoek plicht in het kader van de transactie. Een boekenonderzoek bestaat uit het uitgebreid analyseren van de financiële, fiscale, juridische en commerciële activiteiten en documentatie binnen de organisatie. Dit wordt tegenwoordig natuurlijk digitaal gedaan door middel van een virtuele dataroom.

De verkoper heeft de plicht om alle noodzakelijke informatie te delen.

Leg alle bindende voorwaarden vast in overeenkomsten

Tijdens het aankoopproces zijn er diverse aannames getoetst, waardoor nieuwe afspraken zijn ontstaan. De uiteindelijke koopovereenkomst en aandeelhoudersovereenkomst bevatten de juridische afspraken rondom de transactie. Het is daarom belangrijk dat deze uitgebreid worden vastgelegd. Een corporate finance adviseur heeft een breed netwerk, waardoor deze een geschikte partij voor kan stellen.

Vergeet uw aankoop niet groots te vieren

Het is zover. U heeft aan alles gedacht om een duurzame transactie te hebben. Het is nu tijd om de passie voor de nieuwe onderneming te laten groeien. Vergeet niet dat dit een feestelijk moment is, na een redelijk intensief proces. Dit mag best wel uitgebreid gevierd worden, voordat u meteen aan de slag gaat.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Denkt u erover om een bedrijf te kopen?

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Hans MinnaarOprichter en directeur

Dit artikel is geschreven door: