Kennisbank-item

4 drijfveren om te groeien in de Data Science

Veel kansen op de korte én lange termijn

Een ondernemer heeft vaak de wens om zijn organisatie te laten floreren. In het huidige tijdperk zijn er diverse sectoren waar dit makkelijker lijkt te gaan dan in andere. Data Science is één van de sectoren waar zowel ondernemers als investeerders veel kansen zien op korte én lange termijn. Wanneer u een Data Science onderneming heeft, kan uw behoefte om te groeien komen door verschillende factoren. Wij zetten de 4 meest voorkomende drijfveren om te groeien en de bijbehorende financieringsmix op een rij.

Personeel & Marketing

Om als organisatie te kunnen groeien, moet er groei potentie in de organisatie zitten. Twee belangrijke drijfveren zijn personeel en marketing. Echter om deze twee in te kunnen zetten, is er vermogen nodig. Personeel en marketing worden in de meeste gevallen gefinancierd door eigen vermogen. Bij het vergroten van het eigen vermogen kan kapitaal in de onderneming gestort als subsidie of in ruil voor een aandelenbelang.

Software ontwikkeling

Omzet die wordt gestimuleerd door data komt vaak voort uit innovatieve software toepassingen. Het ontwikkelen van software gebeurt natuurlijk door personeel. De Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale regeling van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken om Onderzoek & Ontwikkeling te bevorderen. Via de WBSO kunnen bedrijven en zelfstandigen een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van werknemers die aan R&D-projecten werken. Een WBSO subsidie kan het dus aantrekkelijk maken voor ondernemers om tijd te investeren in innovatie, omdat deze kosten vergoed worden door de overheid.

Voorschotten werkkapitaal

Onderhanden werk en debiteuren zorgen voor een lagere liquiditeit van de onderneming. Om te kunnen groeien is het dus belangrijk dat dit niet belemmerend is in de onderneming haar groeistrategie. Factoring zou een goede uitkomst kunnen bieden. Bij factoring worden debiteuren feitelijk verkocht aan een derde partij en financiert de factormaatschappij op basis van facturen die de onderneming verstuurt.

Overname

U wilt uw onderneming uitbreiden. Dit kan door middel van organische groei. Wanneer organische groei niet de snelheid biedt die op dat moment gewenst is, kan de onderneming groeien door het overnemen van een andere onderneming. Dit wordt de zogeheten Buy & Build strategie genoemd. Een Buy & Build strategie bestaat uit het overnemen van een andere onderneming om deze vervolgens te incorporeren in uw eigen onderneming. Door het samenvoegen van twee ondernemingen kan ook verhoogde efficiëntie behaald worden. Twee ondernemingen samen kunnen kosten delen en synergiën behalen die apart van elkaar niet mogelijk zouden zijn.

Er zijn dus meerdere drijfveren om te groeien. Elke drijfveer vraagt weer om een andere financieringsvorm.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Heeft u hulp nodig bij de keuze voor de juiste financieringsmix voor uw volgende stap?

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Stef KolenCorporate Finance Adviseur

Dit artikel is geschreven door: