Kennisbank-item

Factoring in het kader van groei

Het belang van aantrekken van werkkapitaal

Tegenwoordig is het voor snelgroeiende MKB bedrijven moeilijker geworden om reguliere bankfinanciering te verkrijgen. De afgelopen jaren zijn banken terughoudender en eisen ruimere eisen naast een reeds bewezen bedrijfsmodel. Dit kan voor snelgroeiende MKB bedrijven problematisch zijn indien het een asset-light onderneming betreft, of als de benodigde winstgevendheid nog gerealiseerd dient te worden door eerdere investeringen. Bij snelgroeiende ondernemingen is er regelmatig een investering in het werkkapitaal nodig om te kunnen beschikken over voldoende liquide middelen, waarbij factoring een goede uitkomst voor uw onderneming kan bieden.

Verkoop van schulden aan een derde partij

Bij factoring worden debiteuren feitelijk verkocht aan een derde partij en financiert de factormaatschappij op basis van facturen die de onderneming verstuurt. Deze vorm van financiering is in potentie zeer geschikt voor uw onderneming als u facturen naar andere ondernemingen stuurt (B2B), maar minder als de onderneming facturen naar consumenten (B2C) verstuurd. Er zijn factoring maatschappijen die zowel B2B als B2C factoring aanbieden, echter is dit niet gebruikelijk omdat in de regel particulieren een groter risico met zich mee brengen en daarom lastiger te verzekeren zijn. Factoringmaatschappijen maken namelijk vaak gebruik van een kredietverzekering, waarbij het bezit van B2B facturen dus vaak als voorwaarde wordt gesteld. Het is mogelijk om uw gehele debiteurenportefeuille te verkopen of om bepaalde facturen niet te financieren als deze bijvoorbeeld altijd keurig op tijd betalen.

Wij kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wat het verkopen van uw facturen voor invloed heeft op uw organisatie. Vragen als: Blijven mijn klanten een factuur ontvangen met ons logo en bedrijfsgegevens? Wat voor beeld geeft het hebben van factoring financiering af op mijn onderneming? Of, hoe gaat dit proces in zijn werk?

Snel schakelen richting de buitenwereld

Bij de meeste factormaatschappijen stuurt u zelf de facturen in uw vertrouwde huisstijl, echter met de noot dat de factuur verpand is aan de betreffende factormaatschappij. Over het algemeen dienen facturen wel betaald te worden op een rekeningnummer beheerd door de factormaatschappij, waarbij er ook enkele factormaatschappijen zijn die discretionaire factoring kunnen aanbieden. Factoring wordt ten onrechte soms bestempeld als een punt van zwakte, maar factoring wordt juist vaak gebruikt door snelgroeiende ondernemingen om te kunnen blijven groeien. Het is verder belangrijk om te benoemen dat factormaatschappijen over het algemeen snel kunnen schakelen, waardoor u snel toegang krijgt tot de benodigde financiering.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie?

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.
Marieke Klaassen van BeurdenPartner

aanhef
Naam(Vereist)