Kennisbank-item

Een lagere waardering? Samen met het personeel het bedrijf uit de crisis helpen!

Een lage waardering kan voordelig zijn

Eerder schreven wij al over de mogelijkheid een zogeheten stichting administratiekantoor, kortweg STAK op te richten. In de STAK worden aandelen gecertificeerd, de stemrechten van de aandelen worden neergelegd bij het te kiezen bestuur (meestal de grootaandeelhouders) en de aandelen behouden dan alleen de economische (winst) rechten. Zo wordt een STAK vaak opgericht om werknemers mee te laten profiteren in de winstgevendheid en groei van de onderneming zonder zeggenschap weg te geven. Daarnaast profiteert de werknemer ook van een waardestijging van de onderneming. In deze blog stippen we aan waarom het juist nu een goed moment kan zijn om medewerkers te laten participeren in de STAK.

Om personeel de gelegenheid te kunnen geven om mee te delen in de resultaten en waardeontwikkeling van je bedrijf, wil je niet dat zij tegen een hoge waardering zich moeten inkopen. Voor de medewerkers die participeren is het hoogst onzeker of de resultaten in de toekomst hoog genoeg zijn om een rendement uit deze investering te kunnen halen. Juist nu kan het daarom voor veel ondernemingen en medewerkers een goed moment zijn om een STAK op te richten en medewerkers te laten participeren. Veel bedrijven hebben in 2020 minder gepresteerd t.o.v. de vorige jaren en op basis van de resultaten in 2020 is een lagere waardering goed te verdedigen bij de fiscus.

Daarnaast kan de participatie van het personeel ook helpen om het bedrijf door deze crisis te helpen. Ondanks dat 2020 een historisch laag aantal faillissementen heeft gehad is het toch de verwachting dat in 2021 het aantal in geldnood verkerende bedrijven in 2021 fors zal toenemen. Een kapitaal injectie doormiddel van uitgifte van certificaten kan hierbij helpen. Hiermee kan dus een win-win situatie worden gecreëerd waarbij personeel tegen een lage waardering kan instappen en een eventueel faillissement voorkomen kan worden.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Dit artikel is geschreven door: