Kennisbank-item

Tijd voor de pre-exit

Goede voorbereiding is het halve werk

Het is een goed moment om na te denken over de toekomst van de onderneming. Wilt u een deel van de opgebouwde passie veilig stellen en toch nog een aantal jaren (met een partner) ondernemen? Dan is wellicht de pre-exit een goede optie. De pre-exit houdt in dat u nu een deel van de aandelen verkoopt, om de rest in drie tot vijf jaar over te dragen. Er kan nog een aantal jaren versneld worden gewerkt aan een beter bedrijfsresultaat (EBITDA) en/of resultaat voor belastingen (EBIT) alvorens het bedrijf voor een nog betere verkoop multiple kan worden verkocht aan een strateeg.

Een geleidelijk proces voegt waarde toe

Vaak is de aanpak van de meer geleidelijke overstap een makkelijker te realiseren traject. Beide partijen hebben belang bij een goede samenwerking. De deal wordt niet op het scherpst van de snede uit onderhandeld. Men wil nog een aantal jaren samen bouwen, een win-winhouding is dan de basis. Het team van Florijnz spreekt dat ook meer aan: partijen zijn geïnteresseerd in een duurzame transactie en minder een “alles of niets” houding.

Het voordeel van investeringsmaatschappijen

Het grote voordeel is dat investeringsmaatschappijen toegevoegde waarde kunnen leveren waardoor het EBITDA-resultaat meer stijgt dan zonder de aanwezigheid. Meerdere onderzoeken tonen aan dat een bedrijf sneller in rentabiliteit groeit door de aanwezigheid van Private Equity dan zonder. Uiteindelijk is de EBITDA toch de belangrijkste driver voor de ondernemingswaarde.

Voorts daalt het risicoprofiel én wordt de verkoopbaarheid bevordert wanneer een Private Equity maatschappij onderdeel is van de onderneeming. Potentiële Kopers krijgen door aanwezigheid van investeerder over het algemeen meer comfort bij de koop dan zonder de aanwezigheid van extra investeerders. Private Equity heeft een reputatie te verdedigen dus zorgen zij er in het algemeen voor dat het “huis volledig op orde is”. Inclusief de hygiëne factoren die ondernemers vaak als een mindere prioriteit zien.

Vervanging van het managementteam

Tot slot kijkt een investeerder professioneel naar eventuele vervanging of aanvulling van (extra) management. Ondernemers zijn over het algemeen wat huiveriger om anderen op gelijkwaardig niveau te laten meedoen. Er kan tenslotte maar 1 kapitein zijn op het schip. Alleen soms moet de kapitein zijn vervanger inwerken, voor hij besluit het schip compleet te verlaten.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Wilt u eens sparren over de mogelijkheden van een pre-exit binnen uw organisatie?

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Hans MinnaarOprichter en directeur

Dit artikel is geschreven door: