Kennisbank-item

Het samenstellen van een sterk dealteam bij een bedrijfsverkoop

1. M&A-adviseur: De strategische partner

Een ervaren M&A-adviseur is de spil van elk dealteam voor bedrijfsverkoop. Deze professional helpt de ondernemer om de hoogst haalbare prijs te realiseren én de juiste koper te vinden. Dit doet hij of zij door diepgaande kennis van bedrijfswaardering te combineren met een strategische positionering van het bedrijf richting potentiële kopers. Dankzij een sterk netwerk en inzicht in synergiepotentieel weet een goede M&A adviseur de juiste partijen te identificeren en te benaderen. Daarnaast voert hij of zij namens de verkoper effectieve onderhandelingen op basis van ervaring en marktinzicht. Gedurende het proces neemt de adviseur de regie, ontzorgt de ondernemer en houdt het hoofd koel – juist op de momenten dat het erop aankomt.

2. CFO: De cijfermatige specialist

De CFO heeft een sleutelrol in zowel de voorbereidingsfase als tijdens due diligence. Hij of zij levert de correcte, volledige en onderbouwde financiële data aan, vaak in samenwerking met de accountant, en geeft kopers vertrouwen in de cijfers en prognoses. Tijdens de onderhandelingen ondersteunt de CFO vaak met fact-based analyses van o.a. werkkapitaal en investeringen.

3. Jurist: De juridische waarborg

De jurist of advocaat, van het dealteam, bewaakt de juridische belangen van de verkoper gedurende het hele traject van bedrijfsverkoop. Hij of zij zorgt voor een correcte en veilige contractstructuur, beperkt risico’s in de koopovereenkomst (zoals garanties en vrijwaringen), en voorkomt dat de verkoper onbedoeld te veel toezeggingen doet. Tijdens de onderhandelingen over de SPA (verkoopovereenkomst) is de jurist onmisbaar om scherpe, juridisch houdbare afspraken vast te leggen en latere discussies of claims te voorkomen.

4. Fiscalist: De belastingexpert

Hoewel niet altijd nodig bij kleinere mkb-transacties, kan de inbreng van een fiscalist veel waarde toevoegen – zeker bij substantiële bedragen, buitenlandse kopers of een complexe eigendomsstructuur. Een fiscalist kan fiscale implicaties van een overname goed in kaart brengen en helpt fiscale lasten te optimaliseren. Zo voorkom je verassingen achteraf. Bespreek met je M&A-adviseur of fiscale ondersteuning in jouw situatie zinvol is.

5. Interne sleutelfiguren (bijv. algemeen directeur of commercieel directeur)

Zeker bij een MBO of wanneer de ondernemer terugtreedt na de verkoop, is het verstandig sleutelfiguren vroegtijdig te betrekken. Ze kunnen bijdragen aan het verhaal richting kopers en zijn cruciaal voor de continuïteit. Verder spelen deze medewerker(s) vaak een belangrijke rol in de aanlevering van commerciële data en het contact met potentiële kopers tijdens de due diligence fase.

6. Raad van Advies of Commissarissen

Bij bedrijven met een Raad van Advies (RvA) of Raad van Commissarissen (RvC) is het sterk aan te raden om deze vroegtijdig te betrekken. Ze vormen waardevolle sparringpartners voor de ondernemer, bijvoorbeeld door mee te denken over wie mogelijke kopers zouden kunnen zijn, hoe het bedrijf het beste gepositioneerd kan worden en waar risico’s liggen. Daarnaast helpen ze bij het bewaken van het proces.

Waarom een sterk dealteam onmisbaar is bij een bedrijfsverkoop

De verkoop van een onderneming is een intensief en vaak eenmalig proces. Een goed samengesteld dealteam – bestaande uit interne sleutelfiguren en externe experts – maakt hierin het verschil. Door vroegtijdig de juiste mensen te betrekken, zorg je voor een strakke regie, voorkom je kostbare fouten en creëer je rust in een spannend traject. Het team helpt je om inhoudelijk sterk voor de dag te komen, ondersteunt bij onderhandelingen en bewaakt de voortgang. Met een solide dealteam vergroot je de kans op een succesvolle transactie – tegen de juiste voorwaarden én met een koper die past.

Wil je meer weten over hoe een sterk dealteam eruitziet en welke rollen van cruciaal belang zijn? Neem dan contact met ons op voor advies op maat!

Delen op: LinkedIn E-Mail

Dit artikel is geschreven door: