Kennisbank-item

De fiscale eisen aan bedrijfsoverdracht binnen de familie

Er komt veel kijken bij een bedrijfsoverdracht

In het familiebedrijf komt er een moment dat u de aandelen wilt overdragen aan de volgende generatie. Een heel belangrijk moment en proces. Wanneer u uw bedrijf over gaat dragen aan een familielid, komen hier diverse zaken bij kijken. Het is niet zomaar een kwestie van het ‘stokje doorgeven’. Er zijn verschillende eisen aan een bedrijfsoverdracht in de familie. Eén van de eisen is een onafhankelijke waarderingen. Maar waarom is het van belang een onafhankelijke waardering op te stellen?

Enerzijds faciliteert de fiscus een overdracht binnen de familie, daar is de zogeheten BOR, bedrijfsopvolgingsregeling, voor opgesteld. De Belastingdienst faciliteert een gedeeltelijke vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. Anderzijds kijkt de fiscus natuurlijk ook kritisch mee. Voor hen is het belangrijk dat de aandelen niet te goedkoop worden overgedragen, omdat zij op die manier belastinggeld mislopen.

3 situaties voor bedrijfsoverdracht binnen de familie

Per situatie is de eis van de fiscus en daarmee de insteek van de onafhankelijke bedrijfswaardering anders.

Bedrijfsoverdracht binnen de familie, maar niet aan uw kinderen

In dit geval is de bedrijfsoverdracht vergelijkbaar met een reguliere verkoop aan een externe. Het is heel belangrijk om te oriënteren op de bedrijfswaarde. Dit kan door het maken van een bedrijfswaardering. Het is echter niet noodzakelijk voor de fiscus.

Bedrijfsoverdracht naar 1 van uw kinderen en u heeft meerdere kinderen

Allereerst is het belangrijk om dan een waardering plaats te laten vinden om geen enkel kind tekort te doen. U wilt geen onenigheid creëren binnen het gezin. Er moet met gelijke mate gewogen kunnen worden. Ten tweede kijkt de fiscus bij bedrijfsoverdracht naar kinderen extra streng mee.

Bedrijfsoverdracht naar het enige kind

De fiscus eist dan dat er een onafhankelijke waardering wordt gemaakt, en dat deze ook goed onderbouwd wordt. De fiscus inspecteert aandachtig of u misschien de waarde laag houdt, om in het kader van de overdracht niet te veel erfbelasting te moeten betalen en de fiscus hier dus tekort zou doen.

In alle situaties is het in ieder geval van belang dat u een onafhankelijke waardering laat plaatsvinden.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Wilt u meer informatie?

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Hans MinnaarOprichter en directeur

Dit artikel is geschreven door: