Kennisbank-item

Verbunt Wijnkopers – 5 jaar later

Florijnz prijst zichzelf om het realiseren van duurzame transacties waarbij alle partijen op lange termijn een goed gevoel houden. Één van deze transacties is Verbunt Wijnkopers. 5 jaar na het begeleiden van hun fusie met Verlinden vroegen wij hoe zij terugkijken op het traject.

Hoe gaat het met Verbunt Wijnkopers?

Zo’n vijf jaar geleden is jouw (familie) bedrijf Verlinden onderdeel geworden van Verbunt. Sindsdien genaamd Verbunt Verlinden (www.verbuntverlinden.nl). Florijnz heeft deze fusie van A tot Z begeleid. Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe de situatie nu vijf jaar later, is. Of de verwachtingen die jullie vooraf hadden, daadwerkelijk zijn uitgekomen of zelfs zijn overtroffen.

Wat was destijds jullie verwachting van deze bundeling van krachten?

De verwachting van onze fusie was dat we door complementaire eigenschappen van beide bedrijven het 1 + 1 = 3 effect zouden krijgen. Doordat de integratie wat trager verliep en door Corona is dat effect pas in 2022 goed zichtbaar geworden.

Wat is uitgekomen tot nu toe en wat niet?

We hadden graag wat sneller geïntegreerd maar dat nam meer tijd dan verwacht. Daarentegen maakt de omzetgroei die we in alle markten waar wij klanten bedienen (aan de Wijnspeciaalzaken, de supermarkten en aan de Horeca) hebben weten te realiseren een hoop goed. Op die ontwikkeling hebben we ingezet en komt nu dus ook uit.

Een fusie betekent ook dat medewerkers en de leiding moeten gaan samenwerken.

Kun je vertellen hoe dat nu gaat? Bijvoorbeeld hoe de onderlinge samenwerking is ingevuld?

Voor mij persoonlijk is er veel veranderd. Ik ben van ondernemer naar werknemer gegaan en dat voelt totaal anders. Omzet en marge verantwoordelijk zijn geeft veel minder druk dan eindverantwoordelijk zijn voor een heel bedrijf met medewerkers. Neemt niet weg dat ik de energie die het ondernemerschap óók geeft, heel prettig vind. Ik voel me nog steeds ondernemer maar dan in loondienst.

Hoe heb jij ónze samenwerking tijdens het fusie-traject ervaren? Zou je achteraf misschien zaken anders afgewikkeld hebben gezien?

Wat mij betreft verliep het traject met jullie heel goed. Ik ben als verkopende partij goed begeleid. De koper werd mijn toekomstig werkgever en daar hebben jullie goed op ingespeeld. Zodat er bij aanvang van de fusie weinig tot geen onduidelijkheden meer waren en we gelijk samen aan de slag konden.

Jij was de 4e generatie ondernemer binnen Wijn Verlinden. Jouw vader, heb je wel eens gezegd, kon zich ook vinden in deze stap.

Wat zou je hem nu nog willen zeggen over de overname?

Ik zou hem willen zeggen dat ik trots ben dat de naam Verlinden nog steeds in de markt staat en dat de wijnhuizen waar we mee werken, soms al sinds 1948 hun weg naar de wijnliefhebber weten te vinden. We zijn nog steeds een begrip in de markt. De fusie met Verbunt doet daar niets aan af. De omzetgroei die we nu zien heeft onze marktpositie alleen maar versterkt.

Florijnz Corporate Finance streeft altijd naar een duurzame transactie waarbij alle partijen een goed gevoel houden op zowel korte altijd lange termijn. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen, neem gerust contact op.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Dit artikel is geschreven door: