Kennisbank-item

Personeel informeren bij overname: hoe en wanneer

Wanneer kunt u het beste uw personeel inlichten?

Een bedrijfsverkoop draait niet alleen rond u, maar bovenal rond uw medewerkers. Op de juiste manier en het juiste moment uw personeel informeren over de overname is daarom van groot belang. Want hoe pakt u dit doeltreffend aan, zodat iedereen een prettig gevoel aan de verkoop overlaat? Ik geef u graag handvatten.

Wettelijk kader

Maakt een ondernemingsraad deel uit van uw organisatiestructuur, dan dient u zich te houden aan een wettelijk kader. U moet bepaalde procedures en processen doorlopen, zoals rondom het moment dat de letter of intent, de voorlopige koopovereenkomst, wordt getekend. De ondernemingsraad is verplicht om zich hierover te buigen en een advies uit te brengen. Het personeel informeren over de overname is dan onontkoombaar.

Afhankelijk van bedrijf

De ondertekening van de letter of intent is niet voor alle bedrijven hét moment om het grote nieuws te verkondigen. Dit hangt af van bedrijfscultuur. Stuurt u het bedrijf top-down aan of is er een platte organisatie? Heeft u een dienstverlenende onderneming of een productiebedrijf? En wat voor medewerkers heeft u in dienst? Hooggeschoolde of laaggeschoolde? De vragen op deze antwoorden geven u een beter beeld van het moment waarop u uw personeel gaat informeren over de overname.

Projectteam

Waar u het verkoopproces begeleidt, krijgt u hoogstwaarschijnlijk ondersteuning van afdelingen. Zo zie ik vaak dat bedrijven een projectteam opstellen dat het proces in goede banen leidt. Denk ook aan het personeel dat de financiën regelt of betrokken is bij het uitzetten van de bedrijfsstrategie. Houd er daarom rekening mee dat sommige medewerkers daardoor eerder geïnformeerd moeten worden.

Florijnz vertelt u graag op welk moment u uw personeel het beste kunt informeren over de overname. Ook staan wij u hierin bij en helpen we met het juist formuleren van het nieuws. Zo houdt uw personeel een prettig gevoel over aan de bedrijfsverkoop.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Connect with us

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.
Hans MinnaarOprichter en directeur

aanhef
Naam(Vereist)

Dit artikel is geschreven door: