Kennisbank-item

Je bedrijf verkopen: nationaal of internationaal?

Tijd voor uw volgende stap

Elke ondernemer heeft eens in de zoveel tijd denkruimte nodig om nieuwe ideeën en business opportunities te identificeren. Zo kan het idee ontstaan uw bedrijf aan te laten sluiten bij een strategische partij of verder te laten groeien met behulp van een investeerder. Een ondernemer heeft niet alleen tijd nodig om te denken over deze volgende stap. De volgende stap nemen kost ook tijd. Een gemiddeld verkooptraject duurt van voorbereiding tot aan de Closing 6 tot 9 maanden. Op dit moment is de markt uiterst geschikt voor verkoop, dus waarom niet nu overwegen deze stap te maken?

Afweging nationaal of internationaal

Nog iets om over na te denken: wil ik een internationale of nationale Koper voor mijn bedrijf? Wanneer u uw bedrijf gaat verkopen, is het opstellen van een lijst met potentiële kopers een belangrijk onderdeel van het proces. Belangrijke afweging in dit proces is de mogelijkheid om ook buitenlandse partijen te benaderen. Welke afwegingen spelen hierbij een rol?

Wij benoemen 5 aspecten die een rol kunnen spelen in de afweging tussen nationaal of internationaal verkopen.

Sector

Bepaalde sectoren zijn meer in belangstelling dan andere sectoren. Sectoren waarvoor wij momenteel veel buitenlandse interesse zien: Data Science, Pharma/BioTech, ICT, Medical Tech, e-commerce en proposities die inspelen op duurzaamheid.

Omvang

Uw bedrijf dient over het algemeen van voldoende omvang te zijn (omzet/team) om interessant te zijn voor buitenlandse speler. Criteria hangen af per land. Meeste buitenlandse interesse komt van Angelsaksische landen.

Transactiedocumentatie

Voor buitenlandse transactie spelen een aantal extra (juridische) aspecten. Naar welke recht wordt een overname gestructureerd? Hierdoor zijn er mogelijk meer adviseurs betrokken en wordt de doorlooptijd van het proces iets langer.

Prijs

Onze ervaring is dat buitenlandse partijen over het algemeen bereid zijn meer te betalen, maar het hangt in belangrijke mate af van de toekomstige synergie. Heeft u dit in beeld?

Medewerkers

Welke perspectief geeft u uw medewerkers? Zijn er internationaal wellicht meer carrièreperspectieven dan bij de verkoop aan een nationale koper.

De verkoop van uw bedrijf is en blijft een spannend traject. Buiten de landsgrenzen gaan kan voor nog meer onwetendheid zorgen. Bij Florijnz hebben we ruime ervaring met verkoop aan internationale partijen, waardoor u kunt terugvallen op onze adviezen.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Dit artikel is geschreven door: