Kennisbank-item

Een overname om te groeien: Is dit het moment?

Uitbreiding door de aankoop van een bedrijf

U wilt uw onderneming uitbreiden. Dit kan door middel van organische groei, u trekt langzaam maar zeker nieuwe klanten aan, u neemt nieuwe medewerkers in dienst en in de cijfers ziet u een stijgende omzet. Dit is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld door een krappe arbeidsmarkt, doordat u bepaalde technologieën, kennis of faciliteiten niet in huis heeft of omdat externe factoren de markt beïnvloeden (bijvoorbeeld tijdens de Coronacrisis). Wanneer organische groei geen optie is, kan uw onderneming altijd nog groeien door het aankopen van een andere onderneming. Waar moet u dan op letten?

Buy & Build strategie, een bewuste keuze

Zomaar kopen geloven we niet in bij Florijnz. Een bedrijf kopen is idealiter op de eerste plaats een onderdeel van een uitgedachte strategie, bijvoorbeeld een buy & build strategie. Een Buy & Build strategie bestaat uit het overnemen van een andere onderneming om deze vervolgens te incorporeren in uw eigen onderneming. Door het samenvoegen van twee ondernemingen kan ook verhoogde efficiëntie behaald worden. Twee ondernemingen samen kunnen kosten delen en synergiën behalen die apart van elkaar niet mogelijk zouden zijn.

De effecten van het Coronavirus

Wanneer u op dit moment overweegt om een onderneming te kopen, zult u rekening moeten houden met de huidige situatie. Afhankelijk van de sector, biedt dit kansen voor kopende ondernemers die voldoende cash in huis hebben om snel te kunnen schakelen. Bedrijven die na het herstellen van de economie relatief makkelijk terug te brengen zijn op hun oude niveau, zijn op dit moment goede overnamekandidaten.

De voorbereiding van een aankoop proces

Voordat u aan een aankooptraject begint, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en uw strategie uit te werken. De eerste stap is het vaststellen van uw doel: wat is het dat u wilt bereiken met het overname proces? Het kan hier bijvoorbeeld gaan over het realiseren van (omzet)groei, het behalen van synergiën of het verkrijgen van faciliteiten of kennis. Zodra u een duidelijk doel voor ogen heeft is het tijd om te kijken naar potentiële overnamekandidaten. Welke ondernemingen zijn geschikt om over te nemen om uw doel te bereiken? Nadat u deze ondernemingen hebt gevonden, is het tijd om contact op te nemen en in gesprek te gaan met desbetreffend management. De onderneming zal door een deskundige gewaardeerd moeten worden om een basis te leggen voor de eerste bieding. Een bedrijfswaardering kan dienen als richtlijn voor de onderhandelingen. De coronacrisis zorgt voor een bijzondere situatie, waardoor het waarderen van een onderneming tijdens deze tijd om specifieke kennis vraagt. Deze financiële kennis is nodig om de risico’s te beoordelen van een overnamekandidaat die -mogelijk- binnen afzienbare termijn niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Het belang van een onafhankelijk adviseur

Tijdens een overname proces is het om bovenstaande redenen belangrijk om en ervaren overnameadviseur in de arm te nemen. Een adviseur kan u wijzen op mogelijke valkuilen en risico’s, om het overnameproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het team van Florijnz kan u gedurende het gehele proces ondersteunen. Ons team heeft ervaring in meer dan 150 projecten, waardoor zo goed als elke situatie ons bekend is. We kunnen u helpen bij de aankoopvoorbereiding, het formuleren van doelen, het meedenken over de beste strategische stappen die u kunt zetten, de communicatie met potentiële overname targets en de waardering om een juiste basis te hebben voor wanneer de onderhandelingen beginnen. Verder kunnen we u ondersteunen tijdens de due diligence (het boekenonderzoek), zodat u met een veilig gevoel de onderneming kunt overnemen. Bij Florijnz ontzorgen we u gedurende het gehele proces. Dit doen we allemaal met het doel om voor u een succesvolle, maar vooral duurzame transactie te voltooien.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Connect with us

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Stef KolenCorporate Finance Adviseur

Dit artikel is geschreven door: