Kennisbank-item

ElastIQ-Connect op eerste plaats MKB Data Science Top 50

Tijdens het MKB Data Science Top 50 evenement 2023 streden wederom drie bedrijven om de eerste plek. ElastIQ-Connect veroverde de eerste plaats, gevolgd door Amsterdam Data Collective en Veneficus.

Het evenement werd georganiseerd door Florijnz Corporate Finance, De Breed & Partners, het MKB Datalab, Gemeente ‘s-Hertogenbosch en het Data & Insight Network. Deze vormden de basis voor de ranking van de 50 ‘snelste stijgers binnen de data-science-industrie’. Wij hebben de lijst samengesteld samen met het Data & Insights Network, mede op basis van een uitgebreide vragenlijst die de deelnemers moesten invullen.

De top drie van de ranking kreeg tijdens het evenement het podium om te pitchen.

Wat hebben dit soort bedrijven gemeen?

Wim van Slooten, directeur van het Data & Insights Network, sprak tijdens het event over de overlap binnen de marktonderzoek- en de data-science-sector. Hij constateerde dat veel data-science en -analyticsbureaus start-ups zijn. ‘Ze zijn ook een tikkeltje eigenwijs en gaan hun eigen weg’, zei hij, ‘en ze bestaan veelal niet langer dan 10 jaar.’ Ze gebruiken veel dezelfde technieken als in traditioneel onderzoek en hun aanpak van problemen is vergelijkbaar.

Als trends ziet hij marktonderzoekbureaus data- science en data-analytics omarmen. Echter is er minder nadruk op de wijze van dataverzameling en meer op analyse en AI. Voorspellingen zijn meer en meer geduid op basis van expert-interviews en focus-groups.

Data-science en -analyticsbureaus hebben gemeen dat ze vaker gebruik maken van traditionele onderzoektechnieken. Hiermee onderbouwen en toetsen ze eigen analyses. Door meer interesse voor marketing en sales ontstaan er nieuwe functies om marketing en data-science met elkaar te verbinden. Daarnaast is er veel aandacht voor de kwaliteit van de data en het voorkomen van lekken.

Bovendien zijn het beide groeisectoren. Waar de omzet van marktonderzoek de afgelopen twee jaren met 4 en 8,5% groeide tot € 484 miljoen, daar steeg de MKB-data-science-sector met 7 en 9% tot € 468 miljoen.

Top 3 ranking

Na de pitches van de data-sciencebedrijven was het aan de vakjury en het publiek om de favoriet bekend te maken. De uiteindelijke uitslag is voor de helft gebaseerd op het oordeel van de vakjury, aangevuld met de stemmen vanuit het publiek. ElastIQ-Connect kreeg de meeste publieksstemmen, en dit gaf de doorslag. Het oordeel van de jury was gebaseerd op de criteria presentatie, impact, innovativiteit en schaalbaarheid. ElastIQ-Connect ging er dus met de winst vandoor, gevolgd door Amsterdam Data Collective en – op de derde plaats – Veneficus.

Delen op: LinkedIn E-Mail

Dit artikel is geschreven door: