Case

Wim Jaquet Sports: verkopen van het familiebedrijf tijdens een moeilijke periode

Het verhaal van Wim Jaquet Sports

Het was het ‘walhalla’ voor de fanatieke wintersporter: de sportspeciaalzaak van de familie Jaquet aan de Langestraat in het centrum van Amersfoort. Een begrip ook in de regio en ver daarbuiten, met meer dan drieduizend vierkante meter en ruim zestig jaar sportspecialisme. Het besluit om het familiebedrijf te verkopen was dan ook een “heftige stap”. Oog en begrip van Florijnz voor deze omstandigheden maken dat voormalig eigenaar Willem Jaquet dit hoofdstuk goed heeft kunnen afsluiten.

“Als 17-jarige jongen ging ik van tien gulden zakgeld naar dertig man personeel.” Begin jaren tachtig neemt zoon Willem Jaquet het stokje over van zijn vader Wim Jaquet, die de Amersfoortse sportzaak ruim zestig jaar geleden begon. De passie voor wintersport zit de familie in het bloed: vader Jaquet is voormalig kernploegschaatser in het Nederlands team, Jaquet jr. is eveneens een fanatiek wintersporter en wedstrijdskiër. Hij geeft de topsport op als vader door hartproblemen moet stoppen met de winkel; in de 33 jaar die volgen ontwikkelt Wim Jaquet Sports zich tot een van de mooiste sportspeciaalzaken van het land.

Van verbazing in verbazing

Door persoonlijke omstandigheden komt vorig jaar echter het inzicht dat het runnen van de zaak geen vanzelfsprekendheid meer is. Plannen voor een nog grotere onderneming, aan de A1, worden gestaakt. “Ik was niet 100% fit”, vertelt Willem. “Daarmee kan je geen nieuw verhaal opstarten.” Een goede vriend die hem bijstaat nodigt hem uit eens met Florijnz te gaan praten.

Nadat de begeleiding van Florijnz een feit is – Willem moet eerst zijn “moedertje” nog aankijken – zegt hij terugkijkend nooit te hebben gerealiseerd wat er bij de verkoop van een bedrijf allemaal komt kijken. Hij valt van verbazing in verbazing. Het bedrijf in de etalage zetten, de interesse van partijen wekken en al het fiscale en administratieve papierwerk: Willem zegt dit nooit alleen te hebben gekund. “De onderhandelingsprocessen die Florijnz begeleidt zijn de Champions League van de zakelijke wereld; ik werd keer op keer verrast door de expertise die hiervoor nodig was en die Florijnz breed uitdroeg.”

Toevoeging van menselijkheid

Hierdoor ontstond bij Willem vertrouwen, iets dat in het gehele proces onontbeerlijk bleek te zijn. Al is het maar omdat de zaken in de retailsector ook buiten reguliere kantoortijden doorgaan; er moet snel geschakeld worden. “Wat echt diepe indruk op mij heeft gemaakt is de betrokkenheid van Florijnz bij mijn persoonlijke situatie. Ik kon hen dag en nacht bereiken.” Een zegen, aldus Willem, in een periode waarin hij koude zakelijkheid verwachtte.

Uiteindelijk mag de familie Dankaart uit Rotterdam zich de nieuwe eigenaar van Wim Jaquet Sports noemen, dat vanaf dat moment doorgaat als Daka Sport. Ook deze onderhandelingen kennen een diepere menselijke laag, wanneer vader Dankaart tijdens het proces komt te overlijden. De begeleiding van Florijnz wordt daarmee intensiever.

Willem heeft ondertussen het sporten weer opgepakt. Ook maakt hij verre reizen. “De druk is eraf”, vertelt hij. “Nu dit hoofdstuk is afgesloten ben ik mijn tijd opnieuw aan het uitvinden.” Desgevraagd zet hij zijn jarenlange ervaring in ter ondersteuning van de familie Dankaart, het gezicht van de sportspeciaalzaak van de toekomst. 

Delen op: LinkedIn E-Mail

Connect with us

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Hans MinnaarOprichter en directeur

Recente projecten

Verkoop van Coffee3

Verkoop

Verkoop van GTP

Engineering Verkoop

Verkoop van Online Academie

Software Verkoop