Case

ChemConnection: de zoektocht naar een partner voor de toekomst

Het verhaal van ChemConnection

‘De tranen van Oss stolden in trots’ kopte dagblad Trouw twee jaar geleden. Na het massaontslag van 1100 onderzoekers bij medicijnenfabrikant MSD in 2011, kwam het Ossche Pivot Park terug met de ontwikkeling van tientallen start-ups. Een daarvan is ChemConnection, opgericht in 2012 door CEO Gerjan Kemperman en COO Ferry Brands. De in Oss uitgeroepen ‘veelbelovend ondernemers van 2014’ zijn sinds vorige maand met hun bedrijf werkzaam onder de vlag van de Ardena Group. “Met Florijnz hebben wij de scenario’s en mogelijkheden voor de toekomst ontdekt.”

Voormalig DGAs Chemconnection

Vanaf het begin opgebouwd

Gerjan en Ferry kennen elkaar uit de tijd dat zij collega’s waren bij Organon in Oss, nog het meest bekend van het op de markt brengen van de anticonceptiepil in de jaren zestig. Zij besluiten samen verder te gaan wanneer moederbedrijf MSD in 2011 de researchafdeling afstoot en trekken in een leeg gebouw met laboratoriumruimte op het Pivot Park.

Met ChemConnection helpen zij farmaceutische bedrijven die zich bezighouden met de vroege ontwikkeling van medicijnen. Wanneer deze bedrijven een nieuw potentieel geneesmiddel hebben ontdekt, zijn grotere hoeveelheden van hun nieuwe stof nodig om veiligheidsstudies op dieren en daarna klinische studies op mensen uit te kunnen voeren. ChemConnection heeft de kennis, apparatuur en kwaliteitssystemen om die nieuwe farmaceutische producten voor mensen te ontwikkelen en te produceren, in de juiste hoeveelheid benodigde kilogrammen en met oog voor kwaliteit en veiligheid. Al met al “een technisch hoogstandje”, aldus Gerjan.

Oog voor de buitenwereld

De mannen zijn vijf jaar bezig – ChemConnection kent op dat moment zestig werknemers – als de toegenomen marktbehoefte aan een totaalpakket van diensten hen doet besluiten om de volgende stap in hun bedrijfsproces te gaan zetten. Gerjan: “Ook in de farmacie ontstaan consortia van bedrijven die elk hun specifieke diensten leveren en zo – als de kralen aan een ketting – een breder dienstenpakket, bijvoorbeeld een hele clinical supply chain, kunnen bieden aan de kleine bedrijven waar wij voor werken.”

Zo meldt de overkoepelde medicijnontwikkelaar Ardena Group zich bij ChemConnection; zij zien graag een producent van actieve ingrediënten voor medicijnen bij hen aangesloten. Op dat moment zijn Gerjan en Ferry net de gesprekken gestart met Florijnz. “Als onafhankelijke en deskundige partij op het gebied van corporate finance hebben zij oog voor de keuzes waar de ondernemer voor komt te staan. Dat werd meteen duidelijk met het op de deur kloppen van Ardena en twee andere partijen: met wie ga je verder praten en hoe presenteer je jezelf dan als bedrijf? Florijnz legde ons de verschillende mogelijkheden voor waarmee we onze onderneming naar een volgende stap konden brengen en zo we leerden de wereld buiten ons bedrijf beter kennen”, aldus Ferry.

Realistische kansen

Met een 29 pagina’s tellend bedrijfsprofiel stelde Florijnz ChemConnection aan die wereld voor. Gerjan: “De deskundigheid bleek hier uit de realistische groeiscenario’s en prognoses voor ons bedrijf voor 2020. De input van Florijnz was hierbij cruciaal; zo’n mooi en gedegen verhaal, met alle informatie die partijen nodig hebben voor de beoordeling en waardering van ChemConnection, hadden we zelf niet kunnen samenstellen.” 

“Alle elementen die nodig zijn om een overname te laten slagen – proceskennis, financiële en juridische expertise, onderhandelingsvaardigheden en het bereiken van een duurzame transactie – zijn bij Florijnz aanwezig”, vervolgt Ferry. “Zoals wij nu met onze specialistische kennis een supply chain vormen met andere bedrijven onder de vleugels van de Ardena Group, zo heeft Florijnz ons ook een totaalpakket van kennis aangeboden. Zij zagen als eerste in de Ardena Group onze partner voor de toekomst!”

Delen op: LinkedIn E-Mail

Connect with us

Wij komen graag met u in contact om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.

aanhef
Naam(Vereist)
Hans MinnaarOprichter en directeur

Recente projecten

Verkoop van Coffee3

Verkoop

Verkoop van GTP

Engineering Verkoop

Verkoop van Online Academie

Software Verkoop