Welkom bij Florijnz Corporate Finance
EN NL
Taal:
’s-Hertogenbosch - Amsterdam - Enschede +31 (0)85 023 9405
Fusie en overnametrends in het MKB

Terwijl de internationale beurgenoteerdebedrijven en Tech giganten vaak meer media-aandacht krijgen, is het MKB een krachtige motor bestaande uit bijna 300.000 bedrijven en een belangrijke groeidriver van het aantal banen. Bedrijven in het MKB hebben meestal maximaal 250 FTE en de grotere ondernemingen opereren meestal in de vorm van een besloten vennootschap of Coöperatie, zijn eigendom van families, geografisch divers en bestrijken alle sectoren. Gezien hun omvang en variëteit aan eigendom, hebben deze bedrijven vaak te maken met veel veranderingen in de loop van de tijd.
Volgens onder meer overname platform Brookz zijn leeftijd en pensionering tot de belangrijke redenen voor nieuw management. Grotere organisaties zullen eerder veranderingen aanbrengen om de groei en het concurrentievermogen te stimuleren. Als gevolg van het herstel na de recessie zijn andere ondernemers meer gemotiveerd om te schalen, terwijl beursgenoteerde bedrijven meer gemotiveerd zijn om verandering aan de top te creëren. De meest succesvolle bedrijven met de langste levensduur hebben ontdekt hoe deze onvermijdelijke overgangen met succes moeten worden uitgevoerd.

3 fusie- en overname trends in het MKB

Er zijn verschillende brede trends die we waarnemen bij fusies en overnames in het MKB:

1. Fusies om innovatie te krijgen – Als generaties veranderen, veranderen ook de behoeften van de consument. Het maken van de juiste investering in innovatie kan een bedrijf helpen alert te blijven terwijl verstoorders de markt blijven betreden. Een goed voorbeeld is de overname van Unilever van de Vegetarische Slager. Door te kopen in plaats van innovatie vanaf nul te creëren, heeft Unilever niet alleen nu een sterke brand, maar speelt het ook in op de trend van alternatieve voeding. Een bijzonder slimme zet als consumenten zich afkeren van vlees.

2. Fusies om een ​​concurrentie- en schaalvoordeel te behalen – Door het herstel na de recessie ontstaat een capaciteitstekort in veel sectoren waaronder de bouw en installatiebranche. Personeel is lastig te vinden en overname van gelijksoortige bedrijven met zelfde cultuur ligt dan voor de hand. Innovaties worden ook reelmatig ingekocht om concurrentievoordeel te halen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de overname van New Motion door Shell waarmee een platform voor elektrisch vervoer is “ingekocht”. Slimme bedrijven doen aankopen om schaal of innovatie te bereiken om op gelijke hoogte te blijven met hun concurrenten.

3. Alternatieven voor bovengenoemde alternatieven is aansluiting bij zogeheten financiële sponsors, dat een bedrijf in staat stelt om samen te werken met een bedrijf dat misschien beter is afgestemd op de strategische doelstellingen. Het vormen van de juiste samenwerking met een particuliere investeerder of onderneming, betekent niet alleen kapitaal om een ​​bedrijf uit te breiden, maar ook waardevolle expertise om strategie om te buigen. Er zijn op dit moment zeer veel Private Equity ondernemingen actief in Nederland, de keuze is enorm, dus de uitdaging is met name om te zoeken naar een team met de juiste klik, sectorfocus en wijze van ondersteuning.

 

Neem contact met mij op

Beginnen is de eerste stap; zo eenvoudig is het. De (ver)koop van een onderneming is voor iedereen en elk bedrijf anders.

Op basis van een oriënterend gesprek met u wordt er overzicht gecreëerd in de feiten en emoties. Door een heldere analyse wordt u al gauw in een volgende versnelling gezet. U krijgt er inzicht in of het bedrijf geschikt is voor een strategische (ver)koop, welk mogelijk plan daarbij past en hoelang het proces gaat duren. Maak snel een afspraak voor heldere antwoorden op uw vragen.

Stuur e-mail › Bel ons: +31 (0)85 023 9405

7 dagen per week bereikbaar:
Werkdagen: 09.00 - 22.00 uur
Weekend: 09.00 - 17.00 uur


Uw naam:
Ik heb een vraag over:
Uw e-mail:
Uw telefoonnummer: (niet verplicht)

Florijnz is uw corporate finance adviseur op het gebied van bedrijfsfinanciering, overname van of (ver)koop van uw onderneming. Onafhankelijk, deskundig en resultaatgericht.
  • Bedrijf laten waarderen?
  • Bedrijf verkopen in ‘s-Hertogenbosch?
  • Advies bij overname?

’s-Hertogenbosch


Lekkerbeetjesstraat 1
5211 AL ‘s-Hertogenbosch

Amsterdam


A.J. Ernststraat 595c
1082 LD Amsterdam

Enschede


Oliemolensingel 175
7511 BB Enschede

Contact


Telefoon: +31 (0)85 023 9405
E-mail:: info@florijnz.nl
© 2020 Florijnz Corporate Finance