Welcome to Florijnz Corporate Finance
EN NL
Language:
’s-Hertogenbosch - Amsterdam - Enschede +31 (0)85 023 9405
Blog: bedrijfswaardering, waarom?

Het is vanzelfsprekend dat bij de verkoop van een onderneming een bedrijfswaardering noodzaak is. Immers, de verkoper wilt een waarde indicatie van wat hij verkoopt. Echter, het is niet vanzelfsprekend om de onderneming te laten waarderen wanneer een verkoop aan de orde is. Dit is echter wel verstandig. Zo kunnen er voor verschillende stakeholders zijn, zoals de ondernemer, zijn familie, een strateeg, het management die inzicht willen hebben in de (waarde)ontwikkeling. Of soms ook een directe aanleiding zoals ziekte of overlijden van de ondernemer om de onderneming te laten waarderen. Een bedrijfswaardering houdt in dat een bedrijfswaarderingsprofessional de economische waarde van een onderneming gaat bepalen. De meest zuivere vorm om dit te doen is aan de hand van het bepalen van de vrije geldstromen in de komende jaren. Door deze (toekomstige) geldstromen contact te maken naar nu (veelal op basis van een zogeheten Discounted Cash Flow methode) stelt de professional de waarde van de onderneming vast. Hieronder hebben wij een lijst gemaakt met de belangrijkste redenen voor een bedrijfswaardering:

  1. De meest voorkomende reden om een onderneming te laten waarderen is wanneer de verkoop van een onderneming aan de orde is. Ook wanneer er sprake is van bedrijfsopvolging binnen een familiebedrijf kan het nodig zijn om een waarde-indicatie op te stellen. Andere veel voorkomende redenen zijn juridische geschillen of fiscale kwesties.
  2. Een ondernemer kan ook beslissen om een bedrijfswaardering te laten maken en deze te gebruiken als hij risicodragend vermogen of een financiering wilt ophalen. In feite verkoopt de ondernemer een aandelenbelang. Door middel van bedrijfswaardering kan de ondernemer bepalen hoeveel van zijn aandelen hij wil verkopen om een bepaald bedrag voor zijn aandelen te ontvangen en aanvullende kapitaal.
  3. De value drivers bepalen voor een groot deel de waarde van een bedrijf. Als ondernemer wil je deze natuurlijk maximaliseren. Een bedrijfswaardering kan je helpen realiseren wat de belangrijkste value drivers voor je bedrijf zijn. Vervolgens kan de ondernemer hier op sturen en zo een hoger rendement en verkoopwaarde behalen.
  4. Een geïnteresseerde koper is niet zozeer geïnteresseerd in historische resultaten. De belangrijkste factoren voor een koper om een onderneming over te nemen zijn de kansen die er liggen in de toekomst. Daarom zal de ondernemer vooruit moeten kijken als hij een bedrijfswaardering laat opmaken. Hij zal zich moeten verdiepen in de marktontwikkeling, concurrenten en (reële) prognoses moeten opstellen.
  5. Tot slot kan een bedrijfswaardering jaarlijks worden bijgesteld, zo kan een ondernemer de ontwikkelingen over de jaren goed volgen en tijdig werken aan een exit

Please contact me

To come in action is the first step; it is that simple. The sale/acquisition of an company is unique for everyone and every company.

On the basis of the first meeting an overview will be created off the facts and the emotions. Through a clear analysis you will be put in next gear in no time. You will gain understanding in whether the company is suitable for a strategic sale/acquisition, which approach suits the sale/acquisition and how long will the process take. Make an appointment for clear answers to your questions.

Send an email › Call us +31 (0)85 023 9405

Available 7 days a week:
Working days 08.00 a.m. – 10.00 p.m.
Weekend 09.00 a.m. – 05.00 p.m.


Name:
I have a question about:
E-mail address:
Phone number (not required)

Florijnz Corporate Finance is an independent corporate finance boutique which guides entrepreneurs in purchasing and selling enterprises.
  • Company valuation?
  • Sell your business in
    ‘s-Hertogenbosch?
  • Advice on acquisitions?

’s-Hertogenbosch


Lekkerbeetjesstraat 1
5211 AL ‘s-Hertogenbosch

Amsterdam


A.J. Ernststraat 595c
1082 LD Amsterdam

Enschede


Oliemolensingel 175
7511 BB Enschede

Contact


Phone number: +31 (0)85 023 9405
Email address: info@florijnz.nl
© 2020 Florijnz Corporate Finance