Welkom bij Florijnz Corporate Finance
EN NL
Taal:
’s-Hertogenbosch - Amsterdam - Enschede +31 (0)85 023 9405
Gevolgen van de Brexit

Op 23 juni 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk gestemd over hun toekomst binnen de Europese Unie. Het resultaat, van de circa 30 miljoen mensen die stemden, heeft 52% voor het verlaten van de Europese Unie gestemd. Premier Cameron trad af en Theresa May heeft ondertussen zijn plaats ingenomen om de ‘Brexit-procedure’ te starten met het indienen van Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. In ons vorige blog is te lezen dat dealmakers zich beduidend minder druk maakten om de Brexit. Wat voor effect heeft dit op de ondernemer die nu zijn bedrijf wilt verkopen? Zorgt de Brexit voor een lagere bedrijfswaardering? Nu de Brexit een feit is, zetten wij de verwachte gevolgen voor de M&A markt op een rijtje.

  1. Banken zijn het zwaarst getroffen na de Brexit. Na eindelijk enigszins hersteld te zijn van de crisis, betekent de uitslag weer een tegenslag voor de bankensector. De exacte gevolgen zijn onbekend. Echter, deze onzekerheid, in combinatie met de als maar dalende rente, heeft ertoe geleid dat de aandelenkoersen van banken met circa 21% daalden. Volgens een rapport van Boston Consulting Group (BCG) zal het voor Europese banken circa 8 tot 22 procent duurder worden om zaken te doen met Londen. Dit omdat de vestigingen in het Verenigd Koninkrijk moeten worden omgezet in dochterondernemingen.
  2. Het aantal deals rondom de VK is na de Brexit vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met een jaar eerder. Volgens Baker & McKinzys Cross-Border M&A rapport waren er in totaal 272 deals in het tweede kwartaal in of vanuit het Verenigd Koninkrijk. In hetzelfde kwartaal in 2015 waren dit er 275. Doch, waren er in Q1 2016 circa 385 transacties ter waarde van $3,5 miljard. Dit geeft aan dat er minder bedrijven worden verkocht
  3. De waarde van de deals liggen dus aanzienlijk lager in vergelijking met zowel 2015 als Q1 2016. Volgens het rapport van Baker & Mckinzy ligt de gemiddelde waarde van de deals gemiddeld 85% lager in vergelijking met een jaar eerder. Volgens Venture Pulse Q2 2016, opgesteld door KPMG en CBinsights, zijn investeringen in het VK uitgesteld vanwege de Brexit.
  4. De verwachting is dat investeerders hun hand op de knip houden en grote acquisities uitstellen. De grote onzekerheid zorgt voor een wait-and-see approach. Immers weet men niet of er nieuwe handelsverdragen moeten worden opgesteld.

 

VC trends

Neem contact met mij op

Beginnen is de eerste stap; zo eenvoudig is het. De (ver)koop van een onderneming is voor iedereen en elk bedrijf anders.

Op basis van een oriënterend gesprek met u wordt er overzicht gecreëerd in de feiten en emoties. Door een heldere analyse wordt u al gauw in een volgende versnelling gezet. U krijgt er inzicht in of het bedrijf geschikt is voor een strategische (ver)koop, welk mogelijk plan daarbij past en hoelang het proces gaat duren. Maak snel een afspraak voor heldere antwoorden op uw vragen.

Stuur e-mail › Bel ons: +31 (0)85 023 9405

7 dagen per week bereikbaar:
Werkdagen: 09.00 - 22.00 uur
Weekend: 09.00 - 17.00 uur


Uw naam:
Ik heb een vraag over:
Uw e-mail:
Uw telefoonnummer: (niet verplicht)

Florijnz is uw corporate finance adviseur op het gebied van bedrijfsfinanciering, overname van of (ver)koop van uw onderneming. Onafhankelijk, deskundig en resultaatgericht.
  • Bedrijf laten waarderen?
  • Bedrijf verkopen in ‘s-Hertogenbosch?
  • Advies bij overname?

’s-Hertogenbosch


Lekkerbeetjesstraat 1
5211 AL ‘s-Hertogenbosch

Amsterdam


A.J. Ernststraat 595c
1082 LD Amsterdam

Enschede


Oliemolensingel 175
7511 BB Enschede

Contact


Telefoon: +31 (0)85 023 9405
E-mail:: info@florijnz.nl
© 2020 Florijnz Corporate Finance